Bakan Çavuşoğlu, Adıyaman’da konteyner kette çalışmalarını inceledi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, deprem bölgelerine yönelik uluslararası yardımların ilgili kurumlarla uyum içinde yürütüldüğünü belirterek, “125 binden fazla çadır geldi. 42 bin civarında çadırın Türkiye’ye nakli için planlamalar yapıldı. yurdun her yerine konteyner üretiyoruz ama yurt dışından da üretiyoruz. Bulduğumuz konteynerleri getirtiyoruz.” söz konusu.
Bakan Çavuşoğlu, İstanbul Esenler Belediyesi tarafından Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde kurulan konteyner kenti ziyaret etti.
Yapılan incelemenin ardından basına açıklama yapan Çavuşoğlu, ildeki çadır kentleri ve sahra hastanelerini ziyaret ettiklerini söyledi.
Çavuşoğlu, depremin merkez üssü Pazarcık başta olmak üzere diğer bölgelerdeki çalışmaları incelediklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söz konusu illeri bir kez ziyaret ederek ikinci tipe başladığını söyledi.
Vatandaşların sorunlarını dinlediklerini ve eksikliklerin giderilmesi için çalıştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Gölbaşı’nda 1500 konteynerin kurulacağı merkezdeyiz. Burada belli bir düzen içinde bir yaşam alanı oluşturuluyor. ama burada ağaçlandırma çalışmaları da devam ediyor. Sosyal donatı alanları planlandı, cami, çocuklar için oyun alanı, bir de antrenman sahası var.” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, genel itibarı ile okullarda büyük bir hasarın olmadığını belirterek, depremin başından bu yana farklı illerden gelen valilere, Kaymaklar’a ve belediye başkanlarına teşekkür etti.
Konteyner ve çadır kentlerde gıda, eğitim, temizlik, sağlık, gıda ve psikososyal destek ihtiyacının ortadan kalktığını anlatan Çavuşoğlu, “Gölbaşı’na bağlı köyler ve kırsalda ilk etapta 1400 konteyner talebini karşılıyoruz. İlave ihtiyaç olduğunda onlar da karşılanacak.Kademeli olarak vatandaşlarımızı çadır kentlerden karşılıyoruz, Konteyner kentlere geçiyoruz çünkü Cumhurbaşkanımız ‘1 yıl sonra milletimize sözümüz var, inşa edeceğiz’ dedi. kalıcı konutları yapıp tüm deprem bölgelerinde teslim ediyoruz” dediler. Bir yıl içinde kalıcı konutlar yapılana kadar vatandaşlarımızın yaşadığı yerlerdeki şartları iyileştirmek bizim görevimizdir.”
Bölgenin tarım ve hayvancılıkla ön plana çıktığını kaydeden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“Yine tarım arazilerinde hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Aynı şekilde telef olan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımız var, tespit çalışmaları yapılıyor. Vatandaşlarımıza birebir yani canlı hayvan yardımı olarak yardım yapıyoruz. .Yem tabanı aynı şekilde veriliyor,arsalarda hasar tespitleri yapılıyor.Bütün bölgelerde apartman ve bina tespitlerinin hararetle yapıldığını görüyoruz. Vatandaşlarımız itiraz ederse kayıt altına alınıp yeniden inceleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza, tüm gönüllü, mühendis ve mimarlarımıza teşekkür ederiz.”
90 ülkeden 10 bin 500’e yakın kişi görev aldı, 20 sahra hastanesi faaliyette
Yurt dışından gelen takviye kuvvetlerin uyumunun başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarla yapıldığını vurgulayan Çavuşoğlu, deprem bölgesindeki illere diplomat ataması yaparak Adana’ya 4, diğer illere 2 büyükelçi gönderdiklerini bildirdi.
90 ülkeden 10 bin 500’e yakın arama kurtarma ekibinin deprem bölgelerine geldiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Özbekistan ve Gürcistan gruplarının bugün çalışmalarını tamamlayarak ülkelerine döndüğünü söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycan ve Filipinler olmak üzere iki ülkeden yaklaşık 700 kişilik ekiplerin şu anda çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, “Vatandaşlarımızdan gelen ihbarlar var. Henüz ulaşamadığımız yakınlarımız var. Ulaşamadığımız kişiler var. Hatay Antakya’da görev yapan büyükelçimiz Devrim Öztürk de dahil.” söz konusu.
27 ülkeden 30 sahra hastanesinden bir kısmının arama kurtarma ekipleriyle bölgeye geldiğini belirten Çavuşoğlu, 10’unun geri döndüğünü, 20’sinin de etkin bir şekilde hizmet vermeye devam ettiğini söyledi.
“15 bin 725 konteynerin gelişini planladık”
Çavuşoğlu, konteynerin yanı sıra kırsalda da çadır talebinin devam ettiğini ve ihtiyacı karşılamak için yurt dışından çadır getirme çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, şöyle devam etti:
“AFAD ve diğer ilgili kurumlarla yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bir yandan yerinde bulma, diğer yandan kargo uçaklarını ayarlama. 125 binden fazla çadır geldi. 42 bin civarında çadırın taşınması için planlamalar yapıldı. Türkiye’ye.Yurt içi ama ülkenin her yerine konteyner üretiyoruz.Yurt dışından bulabildiğimiz konteynerleri getiriyoruz.Katar’dan 10 bin civarında konteyner gelecek.Gemiler yola çıkmaya başladı.Gemiler Süveyş Kanalı’na ulaştı. İnşallah birkaç gün içinde İskenderun Limanı’na ilk gemiler gelecek. 15 bin 725 civarında konteyner Türkiye’ye gelecek. Biz de planlamaları yaptık.”
Bakan Çavuşoğlu, uluslararası kuruluşların desteğine ek olarak NATO’nun ilk etapta 4 bin kişilik konteyner-çadır karma yaşam merkezi projesi kapsamında İskenderun’a ilk etap malzemelerinin ulaştığını, yerleşim yerinden 2 bin 400 kişinin de taşınacağını bildirdi. Antakya’da, 1600’de İskenderun’da kurulur.
Bu kapsamda gerekli ürünlerin yarın ve salı günü İtalya’dan yola çıkacağını belirten Çavuşoğlu, NATO’nun herhangi bir üyeden itiraz gelmemesi halinde 4 bin kişilik ikinci bir yaşam alanı kurabileceğini ifade ettiğini de belirtti.
Yurtdışı yardım ve planlama devam ediyor
Çavuşoğlu, dünyanın dört bir yanından mali yardım tekliflerinin geldiğini belirterek, “Ülkelerin resmi taahhütleri var. Öte yandan, iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının kampanya aracılığıyla Türkiye’ye aktarmak istediği kaynakları da Türkiye’ye yönlendiriyoruz. AFAD ve Kızılay’ın ilgili hesapları.Toplanacak miktarın 3 aylık acil yardım çağrısı çerçevesinde nereye harcanacağı ilgili kurumlarımızla koordineli çalışıyoruz.Biliyorsunuz Avrupa Birliği bir konferans düzenlemek istedi. BM Kalkınma Programı ve Dünya Bankası ile de önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulacak şeyleri raporluyoruz. Strateji Bütçe Başkanlığımız ve Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile diğer kurumlarla da raporlama yapıyoruz.” ifadesini kullandı.
Vatandaşların talepleri doğrultusunda yurt dışındaki büyükelçiliklerimizde AFAD ve Kızılay hesaplarının vatandaşlara ve ülkelerine açıldığını anlatan Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Burada da birçok ülkeye göre 40 milyon dolar daha az kaynak var. Japonya birinci sırada. Hep ‘İçimizde deprem oldu sen geldin İran-Irak savaşında Tahran’dan vatandaşlarımızı kurtardın’ diyorlar. .Şimdi sıra bizde.’ Diyorlar ki, aslında bu açıdan bakınca neden bütün dünya yardıma koşuyor, bunun iki sebebi var, birincisi çok büyük bir felaket, eşi benzeri olmayan bir felaket, herkes bunun boyutunu görüyor, ikincisi, Afetlerin olduğu her yere koşan ilk ülke Türkiye olmuştur. Dünyanın her yerinde bu böyle olmuştur.”
Bakan Çavuşoğlu, amaçlarının yaraları bir an önce sarmak, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak ve sarsıntılı bölgeleri canlandırmak olduğunu sözlerine ekledi.
Çavuşoğlu’na ziyaretinde Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu eşlik etti.
marmaraereglisi-haber.com.tr