Bakan Çavuşoğlu, Pretoria’da Maarif Türkçesi Araştırmaları Merkezi’nin açılışını yaptı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Güney Afrika Cumhuriyeti ziyareti kapsamında Türkiye Maarif Vakfı’nın Pretoria Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin açılışını yaptı.
Çavuşoğlu, merkezin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Maarif Türk Araştırmaları Merkezi’nin kurulmasıyla Pretoria Üniversitesi’nin Türkiye araştırmalarında bir mükemmeliyet merkezi haline geleceğini vurguladı.
Bakan Çavuşoğlu, “Güney Afrika’daki tek Türk Araştırmaları Merkezi olarak Merkez, Afrika ile Türkiye arasındaki akademik ve siyasi etkileşimi geliştirecektir.” dedim.
Türkiye’nin jeopolitik konumu nedeniyle girişimci politikalar geliştirmek zorunda olduğunu ve arabuluculuğu diplomasinin temel direği haline getirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, “İdeolojik saplantıları olmayan yeni küresel oyuncular olarak Türkiye ve Güney Afrika, bu kriz ve belirsizlikler çağında değerli roller oynuyor. ” dedi.
Türkiye’nin yaklaşımının Afrika Birliği’nin kuruluş ilkeleriyle örtüştüğünü belirten Çavuşoğlu, “Afrika Birliği’nin Afrika Geleceğimizdir sloganını paylaşıyoruz” dedi. ifadeleri kullandı.
Türkiye’nin Afrika ile ticari, kalkınma, güvenlik ve askeri ilişkilerinde çok yol kat ettiğini, en değerli yatırım alanının eğitim olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Şu anda kıtadan yaklaşık 61 bin öğrenci Türkiye’de eğitim görüyor. Bunlardan 223’ü Türkiye’de eğitim görüyor. Güney Afrikalı öğrencilerdir.Eğitimine Türk üniversitelerinde devam etmektedir.
Eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın “Dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silah eğitimdir” sözüne atıfta bulunan Çavuşoğlu, “Birbirimizden öğrenerek dünyayı daha iyiye doğru değiştirebiliriz. İnanıyorum ki Maarif Türkiye Araştırmaları Merkezi bu amaca katkı sağlayacaktır.” dedi.
Türkiye Maarif Vakfı Lideri Prof. Dr. Birol Akgün de, bugün açılışı yapılan merkezin Türkiye’nin Güney Afrika ve kıta genelindeki çalışmalarının ana merkezi olacağını belirtti.
Akgün, bu merkezin Türkiye’deki üniversiteler ve Pretoria Üniversitesi’nin ortasında ekonomiden tarihe birçok alanda disiplinler arası araştırmaları teşvik ederken, Türkiye’nin ortasında ve Güney Afrika’da akademik çalışmaları desteklediğini belirtti.
haber-koycegiz.com.tr