Doğancı Barajı Bursa’da 40 yılın en düşük seviyesinde
BURSA’da kentin içme suyu kaynağı olan Doğancı Barajı’nın doluluk oranı yüzde 24 iken, Nilüfer Barajı’nda neredeyse hiç su kalmadı. Doğancı Barajı’nın doluluk oranı, kurulduğu 1983 yılından bu yana en düşük seviyesine indi.
Uludağ’ın eteğinde yer alan ve Bursa’nın içme suyu kaynağı olan Doğancı Barajı’nda kuraklık nedeniyle doluluk oranı yüzde 24’te kaldı. Nilüfer Barajı ise neredeyse tamamen kurudu. Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (BUSKİ) internet sitesinde yer alan verilere göre, günlük ortalama su tüketimi 400 bin metreküp olan kentteki Doğancı Barajı’nda 7 milyon 575 bin metreküp su bulunuyor. Doğancı Barajı kurulduğu 1983 yılından bu yana en düşük seviyesine indi. BUSKİ önlem olarak şehirdeki her aboneye su tasarrufu için uyarı mesajı gönderdi. Ayrıca şehrin birçok yerinde billboardlarda su tasarrufu ile ilgili uyarılar yer aldı.
BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, “Maalesef bu yıl bölgemiz de küresel iklim değişikliğinden etkilendi. Barajlarımız şu anda BUSKİ’nin kuruluşundan bu yana en düşük seviyede. Nilüfer Barajı’nda şu anda suyumuz yok. Doğancı Barajı’nda su var. Uludağ’da yüzde 24 seviyesinde.Bu seviyeye gelmelerine üzüldük.Uludağ’da son günlerde başlayan kar yağışı ile bu seviyelerin normale dönmesini temenni ediyoruz ama bugün çok üzgünüz.Suların azalmasından dolayı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın talimatıyla Bursalılar su tasarrufu yapabilecek.Abonelerimizi kullanmaları için aradık.Abonelerimizin telefonlarına SMS gönderdik.Su ile ilgili uyarı yazısı yazdık. faturaları da.Vatandaşlarımızdan destek ve katkı bekliyoruz.Umarız bu çağrıya uyarlar.Bursamızı bir kez olsun susuz bırakmadık.İnşallah susuz kalmaz.Çalışmalarımız çoktur. kırmızı yüzde 65’ten yüzde 20’ye çıkardı. Bu bahiste ayrıca Ankara’daki su kaçağını düşük seviyeye indirdiğimiz için ödül aldık. Kaçağı bu seviyeye indirmeseydik bu 2 baraja ek olarak 3 tane daha baraj yapsaydık su sorunumuz olacaktı. Bursa’yı besleyecek üçüncü baraj olacak Çınarcık Barajı’ndan 145 milyon metreküp su almayı hedeflediğimiz bir projemiz var. Finansman konusunda bugün itibariyle görüşmeler tamamlandı. Onaylar alındı, ihale tarihleri belli oldu. Bu barajla Bursa’nın önümüzdeki 30 yılda içme suyu sorunu yaşamamasını sağlayacağız.” sistemimize günlük metreküp su.Bu müjdeyi buradan verelim.Kurum olarak hem yeni su kaynaklarının tespiti hem de su kayıp ve kaçaklarının önlenmesi konusunda her türlü çalışmayı yapıyoruz.Vatandaşlarımızdan bekliyoruz. Suyun verimli kullanımı konusunda duyarlı olun” dedi.
Yaz aylarında su tüketiminin arttığına dikkat çeken Gülenç, “Günler uzadıkça insanların ihtiyaçları artıyor. Bu da ev temizliği ve bahçelerin sulanmasında artış demek. Yazın ortalama su tüketimi artıyor. Kış aylarında şehre ortalama 400 bin metreküp, yaz aylarında ise ortalama 500 bin metreküp su veriyor” dedi. İnşallah önümüzdeki günlerde yağışlar istediğimiz seviyede olacak ve barajlarımız normal seviyelere ulaşacak” diye konuştu.
seferihisar-ajans.com.tr