Haber

El Salvador, Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke ve şiddet azaldıkça turizme açılıyor

Amerika kıtasının en küçük ülkelerinden biri olan El Salvador, dünyada Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke olmakla kalmayıp, artık en fazla şiddet olaylarının yaşandığı ülke olmamasıyla da ön plana çıkmıştır. Dünyada.

Hatta onlarca yıldır çeteler tarafından işlenen cinayetler ve gasplarla anılan El Salvador, şiddetin ciddi oranda azalmasının ardından kapılarını turizme açıyor.

Bu dönüşümün arkasındaki adam, Pazar günkü seçimlerde ikinci dönemi kazanması beklenen Başkan Nayib Bukele’dir.

Son anketlere göre Bukele’ye verilen destek, en yakın rakibinden yüzde 68 ile 78 arasında daha fazla.

Ancak Bukele’nin başarısının da bir bedeli vardı.

Bukele, çetelerle mücadele kapsamında ülkede olağanüstü hal ilan etti.

O zamandan bu yana, El Salvador’daki hapishanelerdeki insan sayısı üç katına çıktı; şu anda her 100 yetişkin Salvadorludan ikisi hapsedildi. Bu dünyadaki en yüksek orandır.

Yaklaşık iki yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal kapsamında birçok anayasal hak askıya alındı. Hükümet keyfi gözaltılar ve insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

Bukele ayrıca devlet yetkilerini kendi elinde toplamaya çalışmakla da suçlandı ve adaylığının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle seçilmesi eleştirildi.

Ancak Bukele suçlamaları reddediyor ve alaycı bir şekilde kendisini “en havalı diktatör” olarak adlandırıyor. 42 yaşındaki lider, başarısının en güzel kanıtı olarak halkın kendisine verdiği desteği gösteriyor.

Nayib Bukele kimdir?

Bukele Filistin kökenli bir aileden geliyor.

Kariyerine El Salvador’da, bir iş adamı ve tanınmış bir Müslüman lider olan babasına ait bir reklam ve halkla ilişkiler şirketinde çalışarak başladı.

“Biraz içe dönük bir çocuktu. Her zaman aynı arkadaş grubuyla takılırdı, çoğu bugün hükümette onunla birlikteydi. Yıllıkta her öğrenci kendini anlatırdı. Bukele kendisi için ‘Sınıf teröristi’ yazmıştı.” diyor Bukele’nin öğretmeni Óscar Picardo.

Daha sonra aralarında başkent San Salvador’un da bulunduğu iki belediyenin belediye başkanlığını yapan Bukele, aynı zamanda sol görüşlü Farabundo Marti Farabundo Ulusal Kurtuluş Cephesi (FMLN) partisinin üyesi olarak da görev yaptı. Ancak daha sonra anlaşmazlıklar nedeniyle partiden ihraç edildi.

Bukele, 2019 genel seçimlerini kazanarak büyük bir sürpriz yaptı ve henüz 37 yaşında ülke tarihinin en genç lideri oldu.

Bukele seçildiğinde yolsuzlukla mücadele mesajıyla ülkeyi modernleştirme sözü verdi.

Jölelenmiş saçları ve ters taktığı beyzbol şapkasıyla şekli dikkat çekti.

Sosyal medyayı ve özellikle de X’i yoğun bir şekilde kullandı. Hatta platformu bakanlarına emirler vermek veya görevden alınmaları kamuoyuna duyurmak için bile kullandı.

Bitcoin ülkesi

Bukele, 2020 yılında silahlı askerlerle Meclis’e girmiş ve milletvekillerinden güvenlik stratejisine destek vermelerini istemişti. Bu, muhalefetin onu darbe girişiminde bulunmakla suçlamasıyla siyasi bir krize yol açtı.

Bir yıl sonra, partisi Kongre’de çoğunluğu elde eder etmez, Yüksek Mahkeme yargıçlarını ve başsavcıyı “Anayasa’ya aykırı hareket ettikleri” iddiasıyla görevden aldı ve kendisine yakın kişileri atadı.

Çeşitli ülkeler onu devlet iktidarını tekeline almaya çalışmakla suçladı.

El Salvador, 2021 yılında dünyada dolarla birlikte Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul eden ilk ülke oldu.

Bukele, bu kararın, uluslararası alanda yalnızca şiddetiyle tanınan bir ülke için “yeniden markalaşma” işlevi göreceğini söyledi.

Bukele’nin sosyal medya paylaşımlarında yer alan az sayıda kamuya açık bilgiye göre Salvador hükümeti, bu dönemde 120 milyon dolardan fazla kamu fonuyla kripto para birimleri satın aldı.

Bir aşamada ülkenin Bitcoin’leri ödenen paranın yarısı kadar bir maliyetle çöktü.

Ancak geçtiğimiz yılın sonlarında Bitcoin değerleri yeniden yükselirken Bukele kararını bir kez daha savundu.

Bitcoin’in El Salvador sokakları üzerindeki etkisi büyük ölçüde anekdotsaldır.

Central American University tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2023 yılında nüfusun yüzde 85’i herhangi bir ödeme için Bitcoin kullanmadı.

Cinayet oranlarında düşüş

Bukele’nin ilk hükümeti, 2015 yılında dünyada nüfus başına en fazla cinayetin yaşandığı El Salvador’da şiddeti tarihi seviyelere indirmesiyle de hatırlanacak.

ABD mahkemesi belgelerine ve gazetecilerin araştırmalarına göre Bukele hükümeti cinayetleri azaltmak için çetelerle pazarlık yaptı.

Bukele bunu her zaman yalanladı.

Ona göre düşüşün temel nedeni Mart 2022’de onaylanan olağanüstü durumdu.

Bukele o dönemde “Bir çete üyesinin iki seçeneği vardır: Hapis ya da ölüm. Başka yolu yok.”

O tarihten bu yana 75 binden fazla kişi çetelerle irtibatlı olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Uzmanlara göre bu kümelenmeler artık cezaevleri dışında neredeyse tamamen yok olmuş durumda.

El Salvador, Bukele’nin “çetelere karşı savaşının” gururlu bir sembolü olarak 40.000’e kadar mahkum için bir “mega hapishane” inşa etti.

Ülkenin birçok yerinde güvenlik yeniden sağlandı.

Salvadorlular sokaklarda yeniden özgürce yürüyebildiklerini ve esnafın artık soygunlardan şikayet etmediğini söylüyor.

Dennise adındaki genç bir Salvadorlu, Mart 2023’te BBC’ye şöyle demişti: “Başkan bunu (olağanüstü hal) yapana kadar ortam hiç de güvenli değildi. Bence bu onun şimdiye kadar verdiği en iyi karardı ve kendisi şimdiye kadarki en iyi başkan.”

insan hakları ihlali

Ancak bu dönemde ülkede binlerce masum insanın hiçbir delil olmadan tutuklandığı bildirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve yerel bir sivil toplum kuruluşu olan Cristosal, gözaltında kaybolmalar ve gözaltında ölümler de dahil olmak üzere, tutuklulara yönelik işkence ve diğer kötü muamelelerin yapıldığını tespit etti.

İnsan hakları çalışanları, şüphelilerin aileleriyle iletişime geçemeden ve toplu duruşmaları beklemeden aşırı kalabalık cezaevlerinde tutulduğunu söyledi.

Siyasi analist César Artiga şöyle diyor: “Bukele nihayet gerçek yüzünü gösterdi, çünkü artık tüm kontrol onun elinde. El Salvador’da hiçbir şey veya hiç kimse için anayasal bir garanti yok. El Salvador’da zor zamanlar bizi bekliyor.”

Bukele bu insan hakları ihlallerini reddediyor ve çeşitli çalışmalara göre yüzde 90’a varan halk desteğiyle, eleştirilere rağmen Latin Amerika’nın en tanınmış lideri olarak görülmeye devam ediyor.

Analist Bessy Ríos, “‘İnsan haklarınız karşılığında size güvenlik veriyorum’ anlaşması hükümetin işine yaradı. Ancak insanların, hükümetin sizden zorla bir şey almaması ve karşılığında hiçbir şey vermemesi gerektiğini anlaması gerekiyor” diyor ve El Salvadorlu bir avukat.

Şiddetteki bu büyük azalmanın ardından Bukele, ülkesinin yeni uluslararası imajını güçlendirmek için Miss Universe yarışması gibi yüksek profilli etkinlikleri El Salvador’a getirdi ve turistler bunlara ilgi göstermeye başladı.

Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre geçen yıl ülkeye yurt dışından 2019’a göre yüzde 40 daha fazla ziyaretçi geldi ve bunların çoğunu sörfçüler oluşturdu.

Washington Latin Amerika Ofisi (WOLA) Orta Amerika Direktörü Ana María Mendez-Dardón, yeni dönemde “ülkede insan haklarının ve anayasal güvencelerin yeniden tesis edilmesinin bir öncelik olması gerektiğini” düşündüğünü belirterek, “Ekonominin Yeniden Güçlendirilmesi” yaklaşımının yansıtılmasında ısrar etti. Salvador” resmi. söz konusu.

Ancak Bukele eleştirileri görmezden geliyor ve yeniden başkanlığı kazanması halinde güvenlik stratejisini sürdürmeye kararlı.

Seçim kampanyası sırasında Bukele şunları söyledi: “Görevimin sonunda görmek istediğim şey, en azından El Salvador’un zaten ilerleme yolunda olduğu ve bunu durdurmanın kolay bir yolu olmadığı yönünde, geri dönüşü olmayan bir değişim sürecidir. BT.”

*Bu haberin hazırlanmasında Leire Ventas da katkıda bulunmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu