Haber

Naci Görür’den art arda gelen depremlerin ardından 4’lü uyarı: Hareketlilik olabilir

Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı, bugün saat 15.25’te Diyarbakır’ın Hani ilçesinde yerin 16.81 kilometre derinliğinde 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Diyarbakır’daki depremin ardından Antalya ve Malatya da sarsıldı. Türkiye beşik gibi sallanırken, yer bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür’den dikkat çekici bir değerlendirme geldi.

Halk TV’nin canlı yayınına katılan Naci Görür şu değerlendirmelerde bulundu; “Bu bölgede bu tür depremlerin olması bizi şaşırtmaz daha önce bahsetmiştim. Bu çok doğal. Artık Doğu Anadolu bölgesi, Arap levhasında Bitlis-Zagros dağ kuşağı ile ayrılmıştır. Arap levhası hep kuzeye doğru hareket eder. , Avrasya’ya doğru.

4 İL UYARI: BAZI HAREKETLER OLABİLİR

Arada Doğu Anadolu bölümü var. 6 Şubat depremleri meydana geldiğinde Arap levhası 7 – 7,5 metre kuzeye fırlayarak Doğu Anadolu’yu daha da sıkıştırdı. Adıyaman – Hakkari’nin ortasında zaman zaman meydana gelen depremler olursa hiç şaşırmam. Bunların bu ortalarda sıkça görülmesinin sebebi 6 Şubat depremleridir. Bu titremeler, gerilimi sağda ve solda bariz yerlere aktararak dengeyi, gerilim alanını değiştirdi. Doğu Anadolu fayının bulunduğu bölgede Adana Havzası ortası, Kayseri, Adıyaman ve Hakkari’de bazı hareketler olabilir. Biz bu büyüklükte depremler olacak demiyoruz, uyarıyoruz. Yıllardır Maraş sarsıntıları konusunda uyardık, sonucunu da gördük. Bunlar 7 sarsıntıdan daha büyük üretebilir. Örneğin en son 2011 Van depremi. Faylar hareket ettikçe, bloklar yılda hissetmediğimiz derecede tektonik harekete maruz kalır.

“ANADOLU’NUN BÖLÜMÜ YUNANİSTAN’A YAKLAŞIYOR”

Diyelim ki bugün bir deprem var, tekrarlama periyodu 500 yıl ise birikecek, sonra tekrar deprem olacak. Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu Marmara Denizi’nden geçer. Bu fayın uzaydan ölçüm yöntemi olan GPS yöntemiyle yılda 2,5 santimetre hareket ettiği biliniyor. Anadolu’nun büyük bir bölümü Yunanistan’a yılda 2,5 cm yaklaşıyor. Sarsıntı, bu hareketin sıkıştığı yerde olur. 160 km uzunluğunda, bıçakla kesilmemiş. Hangi topografya var 20 km. 2,5 inç hareket ettiğinde bile fayın bir kısmı bu harekete karşı koyar.

“ŞARTLARI GÖRÜYORUZ”

Sıkıştığı yerde gerilim oluşur. Birikmiş gerilim sürtünme kuvvetini aştığında, bir sarsıntı olur. Yardımcı programda ne kadar gerilim oluştuğunu biliyoruz. Maraş’a bağırdığımız gibi Elazığ’ı da uyardık. Kuralları görüyoruz. Nüks dönemini tarihi sarsıntılardan biliyoruz.

“2003’TEN BAĞIRMAYA BAŞLADIM”

1999 depreminden sonra söyledim. İstanbul dışında Marmara bölgesi, Erzincan ile Karlıova arasında, Karlıova ile Bingöl arasında ve Elazığ ile Malatya arasında, Maraş-Hatay arasında Yedisu fayı üzerinde. Bir de bu Doğu Anadolu’yu parçalara ayırmasaydık, kesinlikle Maraş, Elazığ’dan Hatay’a kadar olan bölge derdik. 2003 yılından itibaren Elazığ depremi geliyor diye bağırmaya başladım.

“ADANA’DA BEKLEDİĞİM DEPREM 6. SIRADA OLACAK”

İzmir yarımadasında önemli faylar bulunmaktadır. Bölgede önemli fay kaymaları olduğu için bölgedeki faylarda gerilme alanlarında değişimler meydana gelmiştir. 7 Şubat’ta Adana ve İskenderun bölgelerine dikkat edelim dedim. Deprem büyüklüğü stresi de aktardığında, depremi oluşturacak fay boyutunun ne olduğu önemlidir. Küçük bir fay bu kadar büyük bir deprem üretemez. Adana’da birden fazla gördüğümüz aletsel dönemde bile büyük ölçüde 6 mertebesinde depremler oluyor. Adana’da beklediğim deprem 6’lar seviyesinde olacak. Diyarbakır’a kadar bu kadar büyük, yıkıcı bir şok beklemiyorum. Oraya yakın olabilecek bir sarsıntı onu da etkiler ama bu komşunun sarsıntısı olacaktır. Kayseri’de faylar var diyelim. Son sarsıntılardan sonra orada bir dizi gerilim alanı kayması olmuş olabilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu