TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Kılıç, Gelsenkirchen’de Türk STK temsilcileriyle bir araya geldi
TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, Almanya’nın bugünkü Almanya olmasında Almanya’da yaşayan Türklerin emek ve emeğinin büyük etkisi olduğunu söyledi.
Almanya’daki Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu’nun 5 günlük resmi temasları çerçevesinde Almanya’da bulunan Kılıç, Gelsenkirchen kentinde Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.
Kılıç, “Burada oluşturulan bina ve yapılar, nesillerini burada yetiştiren insanların köklerinin ne kadar güçlü olduğunun ve burada nasıl kök saldığının en büyük göstergesidir. Günümüz Alman toplumu çok farklı ülkelerden, farklı kültürlerden gelmiş, gelmiştir. Almanya’ya yerleşmiş, göç etmiş ve şimdi burada yaşıyor.Kendisini geçindiren ve geleceğini burada gören insanlardan oluşan bir toplum. Sizler bu toplumun temel unsurlarından birisiniz.” dedi.
Solingen’de 5 çocuğunu kaybeden Durmuş Genç’i dün gece evlerinde ziyaret ettiklerini hatırlatan Kılıç, şunları kaydetti:
“Büyük acılar yaşandı, çoğumuz bu acılar karşısında çok onurlu bir duruş sergiledik. Açıkçası merhum Mevlüde’nin annesi ve Durmuş Amca’nın duruşunu alabilir miydim emin değilim. Bu kadar büyük bir acı karşısında pek emin değilim. Ancak bunlar çok farklı insani bedeller. “Sizler bu toplumun bir parçasısınız ki bu da ana unsur. Çabalarınız ve çabalarınız Almanya’nın bugünkü durumu üzerinde büyük bir etkiye sahip.”
Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletindeki okullarda verilen Türkçe derslerine öğrencilerin katılımının önemine değinen Kılıç, “Buradaki temel unsur dilimizin öğrenilip öğrenilmemesidir. unutuldu. Bu bölgenin bir parçası olsak bile dilimize sahip çıkmanın değerli olduğunu düşünüyorum. Bu konuya biraz daha odaklanmamız gerekiyor. dedi.
Son dönemde artan ırkçı saldırılara değinen Kılıç, “Yurtdışı Türkler Başkanlığımız bu konudaki yakın takibiyle bizleri bilgilendiriyor. Farklı düzeylerde Alman makamlarının derinliği konusunda şüpheleri var. Ancak ne oldu? Sahada daha derin bir ırkçı yapının varlığına işaret ediyor. Bunu NSU davalarında gördük, “Gördük ama sonra NSU 2.0 denilen gelişmeleri gördük. Yasa dışı ırkçı cinayetlerde de federal yapıdaki bazı eksikliklerden yararlandıklarını gözlemledik.” değerlendirmesini yaptı.