Haber

Türkiye, İsveç ve Finlandiya üçlü toplantısı başladı

Türkiye’nin NATO üyelik sürecinde somut bir adım beklediği İsveç’te İslam’a yönelik korkunç saldırılar, terör konusunda zaten kaygılı olan Türkiye’nin geri adım atmasına neden oldu.

Kaderi Türkiye’nin elinde olan İsveç için sancılı bir süreç başlamıştır.

İsveç geçtiğimiz aylarda yaşanan olaydan sonra birçok kez ortayı bulmaya çalıştı.

Bu arada Türkiye, Finlandiya’nın üyeliği konusunda olumlu düşüncelere sahipken, ülkenin “İsveç ile birlikte üye olacağız” ısrarı ortaya çıktı.

Konuyla ilgili yeni bir gelişme daha oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki görüşmenin 9 Mart’ta yapılacağını duyurdu.

Görüşme başladı

Bunun üzerine Türkiye-İsveç-Finlandiya Daimi Ortak Mekanizmasının üçüncü toplantısı Brüksel’deki NATO Karargahında başladı.

İsveç’te Kur’an-ı Kerim’in yakılması ve Türkiye’ye yönelik protestolar nedeniyle durdurulan ve bugün yeniden başlayan üçlü toplantıda Türkiye’yi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar temsil ediyor.

Görüşmede, üç ülke arasında Madrid’de imzalanan üçlü muhtıradaki taahhütlerin yerine getirilip getirilmediği ele alınacak.

Kritik görüşmenin ardından ülke temsilcilerinin basın açıklaması yapması bekleniyor.

Türkiye terörle mücadelede somut adımlar atılmasını bekliyor

Madrid’de imzalanan muhtırada NATO’ya üye olmak isteyen Finlandiya ve İsveç, terörün her türlü ve tezahüründe Türkiye ile tam dayanışma ve işbirliği gösterecek, başta terörizm olmak üzere ulusal güvenliğine yönelik her türlü tehdide karşı Türkiye’ye tam destek verecekler. PKK terör örgütü, PYD/PKK. YPG ve FETÖ’ye destek vermeyeceklerini taahhüt etti.

Üç ülke, terör, organize kabahatler ve diğer ortak sınavlarla mücadelede mutabakat temelinde iş birliğini geliştirmek için kolluk kuvvetleri ve istihbarat teşkilatları da dahil olmak üzere her düzeyde ortak yapılandırılmış bir diyalog ve işbirliği mekanizması kuracaklarını belirtirken, her düzeyde ortak bir diyalog ve işbirliği mekanizması kuracaklarını ve bu kapsamda muhtırada kaydedilen adımların takip edilmesi ve uygulanması gerektiğini belirtti. Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, İstihbarat Servisleri ve Güvenlik Teşkilatlarından uzmanların katılımıyla Daimi Ortak Sistem kurulmasına karar vermişti.

Ayrıca muhtırada Finlandiya ve İsveç, Türkiye’ye yönelik herhangi bir silah ambargosu olmadığını teyit ederek, bu konuda Türkiye ile dayanışma ve iş birliği içinde hareket edeceklerini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu