Yaşam

Ayla Erduran son yolculuğuna uğurlandı

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının (CSO) keman virtüözü Ayla Erduran, 7 Ocak’ta 90 yaşında hayatını kaybetti.

1970’te Hollanda’da Beethoven Ödülü’nü kazanan Ayla Erduran, 1971’de Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanı almıştı.

Ayla Erduran’ın cenaze töreni, saat 13.00’te Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda başladı. Yurt içinden ve yurt dışından pek çok yakınından gelen başsağlığı dileklerinin okunduğu törende sahnede de pek çok isim yer aldı ve duygularını paylaştı.

ORTAYLI DUYGUSAL BİR KONUŞMA YAPTI

Cenaze töreninde söz alan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı duygusal bir konuşma yaptı. Keman virtüözü Ayla Erduran ile tanışmalarına ve sanata dair katkılarını anlattı.  Ortaylı “Bugün sanat dünyasında politikaları geçen konular varsa, böyle sanatçılar sayesindedir.” diye konuştu.

Konuşma yapanlardan biri de Ayla’yı dinler misiniz kitabının yazarı Evin İlyasoğlu oldu. İlyasoğu, keman sanatçısı Ayla Erduran’ın yaşam öyküsü kendi kaleminden şiirsel bir dil ve ince gözlemlerle romanlaştırmıştı. İlyasoğlu kitapta, Ayla Erduran’ın sahnedeki ışıkları, perde arkasındaki karanlığı, sanatının ölümsüzlüğü anlatmıştı.

Törenin ardından Taksim Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından usta sanatçı Zincirlikuyu Mezarlığı’nda aile kabristanında toprağa verildi.

DÜNYA ÇAPINDA BİR VİRTÜÖZ 

Ayla Erduran, 1958’de Brüksel’de Ulvi Cemal Erkin’in Keman Konçertosu’nu bestecisinin yönetiminde ve Belçika Kraliçesi Elisabeth’in huzurunda seslendirdi. 1961 ve 1962’de Kanada’da 160 konser verdi. 1964’te Londra’daki ilk resitalinde Harriet Cohen-Olga Verney Ödülü’nü kazandı. 1965’te Albert Hall’da verdiği Brahms Keman Konçertosu konseri, BBC tarafından naklen yayınlandı. 1970’te Hollanda’da Beethoven Ödülü’nü aldı. 1971’de Devlet Sanatçısı unvanını kazandı.

Virtüöz sanatçı, 1973’ten 1990’lara kadar İsviçre’deki Conservatoire Populaire’de ve Lozan Konservatuvarı’nda ustalık sınıfında öğretmenlik yaptı. Uzun yıllar 1710 yapımı Stradivarius keman çalan Erduran, 1994’ten sonra Guarnerius 1720 yapımı bir keman kullandı. Menuhin, Szeryng, Navarra, Igor Oistrakh gibi dünyaca ünlü sanatçılarla ikili konserler verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu