Ekonomi

Profesör Dönmez: Şili formülü ile bina yıkımının önüne geçilebilir

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük depremde 46 bin 104 kişi hayatını kaybetti, 200 binden fazla bina yıkıldı veya hasar gördü. Sarsıntı, dikkatleri bir kez daha bina güvenliğine çekmişti.

prof. Cemalettin Dönmez sekiz kişilik bir grupla Hatay’ın Antakya ilçesine giderek 500 binada inceleme yaptı. Saraykent Mahallesi’ndeki binaların 2010 yılından sonra yapıldığını, yıkılan bina sayısının az, ağır hasarlı olanların ise daha fazla olduğunu belirtti.

İnşaat mühendislerinin şartnameye göre tasarım yaptıklarını belirten Prof.

‘Sigorta olarak kabul edilebilir’

Can kayıplarını önlemenin yanı sıra inşaat maliyetlerinde de sigorta olarak değerlendirilebilecek bu formülün uygulanması gerektiğini anlatan Prof. Dönmez, “Performans mühendisin tercihine göre değişiyor. Bu konudaki şartname belli. Uzmanlığı olmayan mühendisler reçete uyguluyor. Şartnamelere göre binalar hayat kurtarıyor ama bölgede 131 binayı kaybettik. soru.”

“Bırakın çöksün, zarar görmez”

Prof. sigorta olabilir.Binanın güçlendirilmesinde,binanın perdelenmesinde ‘Şili formülü’ kullanılır.’Şili formülünün’ temeli buna dayanmaktadır.

Yani dolgu duvarlar beton duvar haline getirilmektedir. Bu formül uygulandığında binalar bırakın yıkılmayı, ya hiç hasar almıyor ya da çok az alıyor. Kayıp azalıyor. TOKİ yapılarının düzgün çalıştığı söyleniyor. Bu aynı zamanda tünel kalıbın kullanılmasından kaynaklanmaktadır, bu da bu binaların ağır perde duvarlara sahip olduğu anlamına gelmektedir. Giydirme cephe kullanımı zorunlu kılınabilir. Gerçek uygulanırsa, bu, yeni inşa edilen binaların performansını çok pürüzsüz hale getirir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu